Inici ~ Agenda ~ Cultura assetjada: Fahrenheit 451
image

Cultura assetjada: Fahrenheit 451

Una impactant exposició de Joan Fontcuberta, formada per centenars d'exemplars de la novel·la "Fahrenheit 451" salvats del foc.

L'artista Joan Fontcuberta s’ha proposat l’acció simbòlica de cremar 451 exemplars de la famosa novel·la "Fahrenheit 451", cadascun d’ells en edicions i idiomes diferents (català, castellà, anglès, rus, xinès...). A diferència de l’argument de Bradbury, en aquest cas els llibres no són totalment destruïts per les flames, sinó que són salvats in extremis de convertir-se en cendres.

L’exposició s’emmarca dins dels actes commemoratius de l’Any Bradbury. Aquest 2020 se celebra el centenari del naixement de l’autor i, en paraules de Joan Fontcuberta, sembla que la nostra realitat actual comença a assemblar-se perillosament a aquesta gran novel·la distòpica del segle XX: «La novel·la ‘Fahrenheit 451’ és la que millor assenyala la dependència inversa entre la cultura dels llibres i el totalitarisme, un totalitarisme que ja no és un fantasma allunyat sinó una realitat palesada pel renaixement de l’extrema dreta a Europa i a l’Estat Espanyol. A ‘Fahrenheit 451’ les víctimes són els llibres, que són les vies d’accés a la intel·ligència cultivada, al coneixement i al pensament lliure».

Els llibres de la instal·lació són víctimes de les flames, però també són supervivents. Malgrat la violència que pateixen acaben perdurant, tot i que amb seqüeles i cicatrius: «La censura, en definitiva, no es consuma, però les cobertes cremades testimonien els danys de l’agressió».

L'exposició es completa amb tres activitats paral·leles, amb la participació de Joan Fontcuberta acompanyat de diverses personalitats:

Conferència de Màrius Serra: sobre Ray Bradbury des de la perspectiva literària. Dimecres 11 a les 17 h

Conferència d'Andrés Hispano: sobre Ray Bradbury en el cinema i l’art. Divendres 13 a les 19 h.

Conferència amb Vicenç Altaió, Ricard Ibernón i Martí Guinovart: sobre els llibres d’artista i el concepte de llibre com a obra de creació. Una activitat que també s’emmarca dins del cicle Converses ArtsLlibres que la llibreria Ona organitza de manera quinzenal en el seu espai d’art, on conviden els artistes que hi tenen obra exposada a explicar la seva filosofia de treball. Dijous 19 a les 12 h.


Informació de l'exposició

Inauguració
Dimarts 10 de novembre a les 19 h.

Visitar l’exposició
De l’11 al 27 de novembre.

Horaris
De dilluns a divendres de 10 a 14 h i de 16.30 a 20.30 h. Dissabtes de 10 a 20.30 h.

Adreça
Ona Llibres (Pau Claris 94).

Per assistir a la inauguració o a les conferències, és imprescindible reservar a: reserves@onallibres.cat

Detalls de l'esdeveniment

Tipologia

Exposició

Quan

27 novembre 2020

Hora

10:00 h

Adreça

Ona (Pau Claris, 94)

Sala

ArtsLlibres

Durada

10h 30m