Inici ~ Agenda ~ Taller "Un pessic de sànscrit", amb Marina Bressa
image

Taller "Un pessic de sànscrit", amb Marina Bressa

Aproximació a una de les llengües indoeuropees més antigues del món

Aquest curs ens acosta a una de les més antigues llengües indoeuropees que es va fer servir a tot el sud-est asiàtic, des de l'Índia fins a Tailàndia. Ens transporta a una cosmovisió estimada en cinc mil anys enrere a través de nombrosos tractats de tots els aspectes de la vida, des del món mineral fins a la salut de l'home, els animals i les plantes, incloent-hi la filosofia, l'espiritualitat, l'art i les ciències en general.  

A més a més de posseir un gran rigor gramàtic, es caracteritza per la bellesa de la seva extensa literatura èpica, filosòfica i per un coneixement del funcionament de l'univers i la seva existència. 

Amb un pessic de sànscrit ens aproparem a una llengua digna de tastar. 


Dia 1

Origen i evolució de la llengua sànscrita. Abordarem el context històric i actual d’aquesta llengua indoeuropea i com va ser el seu coneixement a Europa. Quins en van ser els primers testimonis al respecte?   
Corpus arcaic i vèdic. Farem un repàs de les composicions més antigues com els Veda, els Upaniṣad o las narracions ancestrals denominades Purāṇa d’un profund sentit filosòfic que es van transmetre gràcies a la tradició oral. 
Mantres més antics. Coneixerem els antics mantres que es feien servir a les cerimònies sagrades presidides pels sacerdots fa milers d’anys i que encara s’utilitzen. 


Dia 2

Escriptura devanāgarī. Introducció al sil·labari devanāgarī i la seva transliteració al nostre alfabet. Ens acostarem a aquest sistema d’escriptura a través d’un grapat de paraules. 
Breu introducció a la literatura èpica i el sànscrit clàssic. Passejarem per la riquesa de la seva poesia, la lírica, el drama i la narrativa comentant fragments d’algunes obres representatives. 
Recitació de mantres. La pronunciació del so com eina per transcendir la ment a través de la recitació del mantra. Provarem el poder de la vibració. 


Dia 3

Fonologia. Ens endinsarem en el sistema fonològic pronunciant vocables coneguts i populars a Occident. Coneixerem el sandhi o conjunció de sons. 
El Mahabharata i la Bhagavadgita. Donarem un cop d’ull a l’exquisida literatura èpica de l’Índia plena d’històries que ens transmeten el contingut espiritual dels Veda. 
Cant de śloka. El śloka és un tipus de mètrica amb què es van compondre moltes obres sànscrites. En aquest curs degustarem el cant d’alguns versos de la “Gītā”.


Dia 4

Exercicis d'escriptura. Provarem d’escriure el nostre nom en cal·ligrafia sànscrita. 
Els Sutres del Ioga de Patanjali. Primer tractat que parla únicament de ioga i defineix el que és mitjançant una sèrie d’aforismes o ‘sūtra`, gairebé una mena de tractat de psicologia que aborda la transformació de la ment per alliberar l'ésser humà del patiment i la il·lusió d'aquest món material. 
Cant del  Yogasūtra. Ens acomiadarem gaudint els cincs primers sutres més coneguts que defineixen el que és ioga, com arribar a aquest estat i com funciona la ment.  
 

Quan el farem?

Els dies 7, 14, 21 i 28 de febrer, de 18:30 h a 20 h.

El preu és de 75 euros.

Reserva'n plaça a reserves@onallibres.cat
Detalls de l'esdeveniment

Tipologia

Taller

Quan

14 febrer 2022

Hora

18:30 h

Adreça

Ona (Pau Claris, 94)

Sala

Bookeria

Durada

1h 30m