Inici ~ Articles del Blog ~ 6 llibres contra el racisme
6 llibres contra el racisme

6 llibres contra el racisme

Una selecció de lectures fonamentals.

Data: 10 juny 2020

Autor: Equip d'Ona

Categoria: Ressenya

L’esgarrifosa mort de George Floyd a mans d’un policia als Estats Units ha fet sorgir una revolta social en un país on els traumes racials encara estan a flor de pell. Les imatges del succés han donat la volta al món i aquesta revolta s’ha expandit més enllà de les fronteres americanes, arribant fins a casa nostra. Sensibilitzant-nos amb el succés, a Ona Llibres hem destacat en una taula, just a l’entrada de la llibreria, sis llibres la lectura dels quals considerem fonamental.

Aquí us deixem la nostra selecció:

Lluitar amb el diable, de Ngũgĩ wa Thiong’o amb traducció de Josefina Caball (Raig Verd)

Ocupo la cel·la 16 d’un bloc en què hi ha divuit presos polítics més. Aquí jo no tinc nom. Només soc un número en un expedient: K6,77. 

Així comença “Lluitar amb el diable”, de Ngũgĩ wa Thiong’o. L’autor relata com va ser condemnat a la Presó de Màxima Seguretat de Kamĩtĩ, sense judici, per escriure una obra de teatre de gran èxit en la seva llengua i per al seu poble. L’autor també explica com decideix escriure una novel·la en paper higiènic amagant-se de la vigilància dels seus carcellers en un intent de lluitar contra la humiliació. 

Ngũgĩ wa Thiong’o expressa el dolor causat per haver sigut separat de la seva família i mostra l’esperit de resistència que permet l’esperança. L’obra és un testimoni de com el poder de la imaginació pot alliberar els humans del seu confinament.

falta-descripcio-breu

Aigua dolça, d’Akwaeke Emezi (ed. Periscopi)

L'Ada és una noia nigeriana amb un caràcter turbulent i volàtil que emigra als Estats Units per estudiar. Sembla una noia com les altres, però la seva ment està poblada per presències fosques i ancestrals que conviuen amb ella des que va arribar a aquest món. Després d'una experiència sexual traumàtica, aquests individus cristal·litzen i s'apoderen de la seva voluntat. 

Narrada per les identitats alternatives que poblen la ment de l'Ada i basada en l'experiència real de la mateixa autora, Aigua dolça explora el trastorn de personalitat a través de la figura mitològica dels nens esperit. Inquietant, conmovedora i poderosa, Emezi ens regala una evocació penetrant sobre l'estret vincle entre cultura i identitat. Amb una energia ferotge i una escriptura elegant i sinuosa, proclama l'arribada d'una veu literària nova, atrevida i salvatge.

falta-descripcio-breu


Migració i intolerància, d’Umberto Eco (Ara Llibres)

"Migració i intolerància" recull l’essència dels escrits més rellevants al voltant del racisme d’un dels pensadors europeus més destacats de les últimes dècades. Una guia única, petita i visionària, rabiosament actual per la seva claredat i autoritat en aquest moment tan delicat en el qual la incomprensió i el conservadorisme més retrògrad sembla que són tendència.

falta-descripcio-breu


Podem abolir les presons?, d’Angela Davis (Tigre de paper)

Ens podem imaginar una societat en què la raça i la classe social no siguin els determinants principals d’un càstig? Hi ha poques veus més autoritzades per enfocar aquest debat que Angela Davis. 

La presó funciona ideològicament com un espai abstracte on es dipositen els indesitjables, i això ens deslliura de la responsabilitat de pensar en els problemes reals que afecten les comunitats d’on provenen els presos. El repte més difícil i urgent és el d’explorar creativament nous aspectes de la justícia, en què la presó ja no faci més la funció d’àncora.

falta-descripcio-breu


La revolució vertical, de Ngũgĩ wa Thiong’o (Raig Verd)

Una faula africana d’estil clàssic escrita en kikuiu i traduïda a més de vuitanta llengües arreu del món. Un homenatge a la tradició de la literatura oral i d’aquell màgic moment compartit que suposa llegir als altres. El conte narra la formació del cos humà com una discussió entre les seves parts. Braços i cames voldran demostrar que són els més importants en una competició que tindrà com a testimonis tots els animals. Els animals els prendran per bojos, i les altres parts del cos voldran dir-hi la seva. Com acabarà tot?

Un meravellós conte de Ngũgĩwa Thiong’o il·lustrat per Agustín Comotto amb una cançó composta per Clara Peya i lletra adaptada per Alícia Serrat.

falta-descripcio-breu


El crit de la consciència, de Martin Luther King (Angle Editorial)

Aquest llibre aplega les conferències radiofòniques que Martin Luther King va fer entre novembre i desembre de 1967 per a la Canadian Broadcasting Corporation, que li va demanar explícitament que hi parlés dels temes que considerés més importants no per als negres, no per als Estats Units, sinó per a tot el món. Constitueixen en certa manera una síntesi del seu pensament, formulat pocs mesos abans de morir assassinat i podríem considerar-lo el seu testament. 

Així, hi parla dels temes que el capficaven als darrers mesos: la necessitat de convertir la protesta noviolenta en accions de desobediència civil massiva; la convicció que calia resistir-se a participar a la guerra del Vietnam, i que la joventut compromesa havia de tenir un paper decisiu en la creació d’un món nou, o, en l’última conferència, emesa la Nit de Nadal, la necessitat de perseguir el seu somni d’una pau universal. 

falta-descripcio-breu